Monday, January 24, 2011
Nasi kaya
Bahan:
Lapisan bawah :
2 cawan beras pulut
2 1/2 cawan santan cair
sedikit garam
Lapisan atas :
5 biji telur
1 cawan santan (sederhana pekat)
1 cawan air gula melaka (masakkan 2 keping gula melaka dgn secawan air)
3 sudu besar gula pasir ( bergantung kpd kemanisan yg diingini)
1 sudu makan tepung beras
5 kuntum bunga cengkih ( kalau tak suka tak payah letak)
Cara :
Lapisan bawah :
1) Basuhkan beras pulut dan rendam beberapa jam sebelum di masak.
2) Masukkan santan cair + garam ke dalam beras pulut yang telah disejat.
3) Kukus sehingga masak.
4) Sapu sedikit minyak pada loyang yg lain. Kemudian tekankan pulut yang telah masak tadi sehingga mampat.
5) Kukuskan semula seketika sebelum dituangkan lapisan atas.
Lapisan atas:
1) Masukkan semua bahan dan kacau hingga rata.
2) Tapiskan adunan ke atas lapisan bawah.
3) Kukus sehingga masak.
4) Sejukkan dahulu sebelum dipotong.
Subscribe to:
Post Comments (Atom)
No comments:
Post a Comment